Kvalificerad revisor – att ha eller inte ha – det är frågan
Fördelar med en revisor
Även om revisionsplikten för små företag har avskaffats finns det mycket att vinna på att anlita en revisor.
Revisorns uppgift
Revisorns uppgift är att oberoende granska ett företags redovisning, finansiella rapporter och hur företagsledningen eller styrelsen sköter bolaget. Revisorn upprättar även en revisionsberättelse där revisorn intygar att bolagets bokföring, årsredovisning samt styrelsens och eventuell VD:s förvaltning sköts enligt gällande lagkrav.
Men en revisor kan tillföra ännu mer. En revisor kan tillföra ett mervärde genom att sätta sig in i kundens verksamhet och föreslå förbättringar. Som revisor för mindre bolag, skaffar jag mig stor kunskap om hur verksamheter bedrivs, genom att ha följt med bolag som vuxit och varit framgångsrika men även genom att ha följt bolag som inte lyckats och då kan jag hjälpa mina kunder att undvika att trilla ned i de fallgropar som vi alla stöter på.
Argument varför du ska välja en revisor:
- Det skapar trovärdighet. Revisionsberättelsen är ett kvitto på att allt är som det ska med företagets räkenskaper.
- Lättare att ta in finansiering. Revisionsberättelsen är en kvalitetsstämpel vilket kan vara bra om du ska låna pengar eller ta in riskkapital.
- Enklare om företaget växer. Med reviderade årsredovisningar blir det enklare när företaget växer eller om du vill sälja företaget i framtiden.
- Revisorn blir ett bra bollplank. En revisor har stor erfarenhet och kan identifiera både framtidas risker och möjligheter.
- Offentliga upphandlingar. Det är krav på att anlita en revisor om du ska vara med i vissa upphandlingar.
Få positiva effekter enligt en ny rapport från Riksrevisionen
De nya reglerna infördes 2010 och de innebär att de flesta av Sveriges aktiebolag inte behöver använda sig av en revisor. Det framkommer dock i Riksrevisionens
granskning att det är få positiva effekter. Antalet felräknade årsredovisningar har ökat och det har även risken för skattebrott och ekonomisk brottslighet.
Det framkommer även att kostnadsbesparingarna för de företag som väljer att inte ha någon revisor är liten. De företagen har även lägre tillväxt än de företag som har en revisor.
Rekommendation från Riksrevisionen
Riksrevisionen rekommenderar därför att revisionsplikten för små aktiebolag återinförs.
Regeringen anser att Riksrevisionens iakttagelser är värdefulla och de kommer att ta hänsyn till vad de kommit fram till i det fortsatta arbetet med regelförenkling samt förebyggandet av ekonomisk brottslighet och skatteundandragande. I nuläget är dock inte iakttagelserna tillräckliga skäl för att återinföra revisionsplikten för små aktiebolag enligt regeringen, och den 9 april har Regeringen meddelat att den inte kommer vidta några åtgärder angående att återinföra revisionsplikten för samtliga aktiebolag i Sverige. Läs Riksrevisionens rapport om avskaffandet av revisionsplikten för små aktiebolag